Bekroning

Het resultaat van een uit de hand gelopen zomer-project: “BeKroon Jezelf”, onder de liefdevolle begeleiding van Ilone Bruijn.

Vele uren tot in de nacht; ploeteren met ontwerp, uitzoeken van veren, steentjes, schelpjes en prullen; en dan het fundament scheppen. Pff; het moet wel stevig zijn, goed vastzitten. Maar hoe creëer ik het beeld dat ik voor de geest heb? Kramp in de vingers, stijve nek en rug, oneindig geduld. En dan is ie klaar, en toon ik met blozende wangen deze tooi.

Symboliek van gekozen veren. De kalkoen staat voor:
“Overvloed, moed, delen, opoffering voor een hoger doel, oogst.” En ja, dat klopt… heb deze creatie opgedragen aan een innerlijk proces dat ook deze zomer mij behoorlijk in beslag nam. Dieper graven omdat ik geen vrede had over gevoelens die in mijn hart bleven schreeuwen om aandacht. Gevoelens die voorbij gingen aan mijn eigen behoud, die iets anders dienden dan de Anna die ik nu ben. Een brok in mijn keel toen Ilone mij voorlas waar de kalkoen voor staat… midden in de roos.

Andere symbolen uit de sieraden die ik al had:
– de slang en de appel wat voor mij betekent: verleidingen in het leven.
– de roos als verwijzing naar schoonheid; het paradijs waar we nu al in leven en vaak helemaal niet meer (willen) zien.
– het kruis voor herinnering om nooit te stoppen met geloven in ‘mijn’ waarheid.
– ergens verstopt een hart vanwege verbinding, met mijn ziel en ook met alles in mijn leven.
– en ten slotte de duif, de weg naar vrijheid, om mijn vleugels uit te slaan….. wat soms best moeilijk is.

Jij kan ook een kroon maken; om jezelf een eer te bewijzen. Diepere lagen komen aan de oppervlakte terwijl je stoeit met jou creatie. Een ultieme vorm van uiting geven van jou pracht en praal als vrouw (hihi, mannen kunnen natuurlijk ook meedoen).