De essentie van yoga

Samenvatting uit Tijdschrift voor Yoga, voorjaar 2016

Dat yoga meer is dan houdingen, dringt ook in het westen door. Ron van der Post schrijft een helder artikel over de essentie van yogabeoefening, wat beschreven staat in oude geschriften. Deze zijn voor ons vaak moeilijk te begrijpen. Een treffende samenvatting; dus ik deel deze graag… Komt ie 😉

“In de geschriften legt Patanjali de essentie van Yoga uit. Ten eerste dat de methode van yoga het tot rust brengen van de bewegingen van de geest is. Ten tweede dat het resultaat van deze beoefening is dat de ziener gevestigd is in zijn eigen essentiële en fundamentele zelf. Anders gezegd; door de identificatie van de ziener met de bewegingen in de geest, accepteert de ziener de beperkte vorm (zoals het denken) als zichzelf en voelt zich afgescheiden.

Onwetendheid en gehechtheid zorgen hier voor de identificatie met de vorm. Lijden wordt veroorzaakt door de identificatie met dat wat beperkt en veranderlijk is (alles in de wereld). Indien een beoefenaar deze identificatie stopt, kan de geest stilgezet worden en de ziener realiseert het ware zelf. Dan kan er geleefd worden zonder lijden.”

Dit doorgronden kan een leven duren; wellicht wel langer dan dat.