Tapas – Vurige inzet

Ik ken een persoon die grootse plannen heeft en bezig is deze te realiseren. In zichzelf brandt het vuur van de inzet, maar op het werkelijke moment is deze persoon er af en toe niet meer bij, bevangen door twijfel dat door het innerlijk vuur nog niet is verbrand, waardoor de persoon een stroperigheid ervaart in alles wat er gebeurt. De persoon is niet in het NU en niet verbonden met de passie van waaruit is begonnen, want kijkt ofwel achterom of te ver vooruit. Het heden ontglipt en de verwachte vreugde blijft uit.

Discipline

Tapas, ofwel discipline en vurige inzet, staat de komende week centraal. In de yogafilosofie betekent discipline: “licht en hitte genereren”. Het is een energie die wordt gegenereerd door de vrijwillige beoefening van yoga die het lichaam en geest reinigen en de spirituele groei bevorderen. De motivatie om naar een yogales te gaan wordt door discipline gevoed, zodat de innerlijke kracht toeneemt, onzuiverheden worden verdreven en perfectie ontstaat.

Het vuur in het NU brengen

Wat betekent dit voor het dagelijks leven? Als je je droom naleeft; zorg er dan voor dat je ten alle tijden bewust bent van je oorspronkelijke motivatie; houd die ‘spirit’ er in! Juist als het tegenzit, als het even niet het resultaat heeft die je wenste, wees je bewust van het vuur in jou. En dat is altijd in het NU, in de handeling die je op dit moment uitvoert. Draag je taken op aan je hogere doel en voel dit dan ook in je lichaam. De adem helpt je hierbij.

Die persoon die ik ken en hiermee worstelt, ben ik. Ik ervaar duidelijk het verschil in mij als ik in contact ben met mijn ‘spirit’, met het vuur in mij. Door me hiervan bewust te zijn, laait het vuur ook weer op. Ongeacht de omstandigheid, of het nu meezit of tegenzit. Als ik niet hiermee verbonden ben, dan verdwijnt de sprankeling, mijn lichaam voelt zwaar met doffe gebieden. Ik zend in alles uit: ik wil eigenlijk niet en nogal logisch dat de omgeving mij dan hierin bevestigt. Zodra ik me hiervan bewust ben, kan ik het tij keren; ik richt me op mijn passie, mijn motivatie en mijn doel van waaruit die plannen zijn ontstaan: “Wat wil ik nu werkelijk?”

Divine

Je kunt het zien als de verbinding met het hogere, iets wat jou inspireert en voedt en jou de zegen geeft voor het proces tot realisatie. Dat kan zijn een God, een beschermer, engel of een ander goddelijk wezen; noem het Divine. De Divine staat symbool voor jou passie en vurige inzet en stimuleert jou om door te gaan in het realiseren van jou droom. En op de yogamat kun je dan een soort van vreugde en lichtheid ervaren; zelfs de lastige houdingen voelen ruimer aan. Indien je dit ervaart, dan weet je dat je gedragen wordt. Deze innerlijke kracht is er altijd; adem en focus op deze passie en vertrouw erop dat je op je weg tegenkomt wat je nodig hebt om te blijven groeien.