Tevredenheid

In navolging op de Yama; ‘Ahimsa/geweldloosheid’ welke in de afgelopen twee weken in de lessen is behandeld, volgt deze week het thema ‘Tevredenheid’ ofwel ‘Samtosa’.

Ontmoeting met je ziel

Samtosa behoort tot de Niyama’s. Een Niyama is een inzicht in je mogelijkheden om je ziel te ontmoeten, waarbij jou kwaliteiten op een natuurlijke wijze tot uiting kunnen komen. Dus waar een Yama gaat om zelfbeheersing in relatie tot de buitenwereld, dus om sociaal gedrag; gaat een Nyama om jou innerlijke relatie tot jezelf en de diepere lagen in jezelf.

De mei-vakantie staat voor de deur; een mooie tijd om regelmatig eens stil te staan bij de zegeningen in jou leven. Om tevredenheid te gaan voelen, door er aandacht aan te schenken. Echt tevreden zijn, tot in je tenen vrede hebben met wat er NU in jou leven is, lijkt een eenvoudige opgave. Je sluit je ogen en laat datgene langs komen waar je blij mee bent, wat jou vreugde biedt, waar je dankbaar voor bent. Maar let eens op die momenten dat er toch nog meer te wensen is; zowel materieel als niet-materieel. Een voorbeeld voor materieel kennen we toch allemaal? De wens om iets te mogen bezitten zodat je dan toch iets gelukkiger zult zijn; dat leuke huis, die mooie reis, dat kledingstuk dat je zo goed staat? En niet-materieel; als ik die baan bemachtig, ben ik tevreden… of als ik deze klus heb geklaard dan kan ik genieten van de vrije tijd. Er is al gauw iets in de door jou gewenste toekomst waardoor je meer vrede en rust zult gaan ervaren. Iets wat er NU niet is; maar wel je gemoed hoe dan ook beïnvloed.

Verlangens

Ergens in het jaar 2009, toen ik in het tweede jaar van mijn opleiding tot yogadocent zat en mijn docent aan mij vroeg te mediteren op dit thema, had ik best moeite om te rusten in tevredenheid. Ik kon (en kan nog steeds) genoeg ‘dingen’ benoemen waar ik vrede mee heb; met mijn knusse huis waar ik mij veilig voel, met voldoende eten en drinken, met mijn gezondheid. En vooral voelde ik me gezegend dat ik deze opleiding kon volgen en dat ik mij kon ontwikkelen; dat yoga op mijn pad was gekomen. Door deze zegeningen in te ademen en dieper te voelen door uit te ademen, werd mijn lichaam zachter en voller. Tot er ineens een draakje verscheen en mij influisterde: ‘En toch wil je meer, je wilt meer zekerheden in jou leven, iets meer geld op je bankrekening, toch stiekem een huisje buiten de stad om echt rust te vinden, je wilt erkenning voor dat wat je doet, en o ja; je wilt toch graag een relatie met een man die bij jou past, zodat… ja wat eigenlijk?’ Oei; verlangens en hunkeringen verstoorden mijn net gevonden vrede.

Niet OF maar EN

Hoe ga ik hiermee om, zodat de vrede gehandhaafd blijft? De la van verlangens schuift zomaar open, er is nog zoveel te wensen. In mijn onschuld zou ik toch mogen wensen? In die meditatie, in die in- en uitademing, in het contact met die diepere lagen in mij, daar vond ik antwoord. ‘Ja, verlangens mogen er zijn EN het heden is goed zoals het is.’ Aha, beiden zijn er. De kunst is om oprecht in vrede te zijn met wat er is EN het verlangen in de handen van de toekomst te leggen. Mijn docent vertelde: ‘De toekomst is dat wat op jou toe-komt.’ Ik hoef niets te doen, niets te presteren, gewoon er ZIJN, want de toekomst komt tot mij; als vanzelf. En juist deze woorden ‘EN’ en ‘als vanzelf’, gaven mij die rust.

Als vanzelf

Als iets vanzelf gebeurt, betekent dit ook dat ik het niet hoef te verdienen. Want verdienen is ook iets wat in onze maatschappij zo hoog in het vaandel staat. Alsof ik NU niet goed genoeg ben om in vrede te zijn; dat iets in mij eerst moet veranderen, moet groeien, moet transformeren om dan pas geluk te ervaren. Veel moeten houd jou af van ware vrede. Het verstoort het evenwicht dat in alle situaties aanwezig is. Zelfs als je de trein mist, en je wacht op de trein die een half uur later vertrekt, ook dan kun je vrede ervaren door in dit wachten te rusten. Wellicht wakkert je nieuwsgierigheid aan: ‘Wat gaat er gebeuren nu ik hier sta en wacht op de trein?’ Wat een verrijking om zo het leven tegemoet te treden.

Van strijd naar vrede

Ik nodig jou uit om tijdens de vakantie letterlijk stil te gaan staan, of om te luieren waar dan ook, en het huidige moment te genieten. Ook als je doorwerkt, en je bent op je werk, om daar volledig in gewaar te zijn. Dit moment, waar je bent, met wie je bent, wat je doet, dit is jou leven in het NU; daar waar evenwicht en vrede al is. Je hoeft het alleen maar te ‘zien’ en je adem ermee verbinden, en het is in je bewustzijn en je ervaring transformeert van strijd naar vrede. Je hoeft niet te grijpen; het komt naar je toe. Vertrouw erop dat in jou leven er is wat je NU nodig hebt. Dus ook de levenslessen die in dit moment verborgen liggen. Hoe je er NU mee omgaat zal jou toekomst bepalen. Zaai dus oneindig veel tevredenheids-zaden in jezelf en de wereld om jou heen geeft jou in veelvoud terug wanneer de tijd voor jou rijp is.

Komende week ga ik maar eens super-tevreden-zijn, ontspannen hangend in een boom of zo 🙂